Света София статут ЮНЕСКО

Ердоган: „Света София“ ще стане джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата Света София в Истанбул ще бъде превърната в джамия, съобщава турския телевизионен канал TRT World.

„Света София няма вече да бъде наричана музей, а джамия. Статутът ще бъде променен“, каза Ердоган в интервю, излъчено на живо.

Турският президент отхвърли критиките към намерението му, които дойдоха от чужбина, като припомни мълчанието след атаката срещу джамията Ал-Акса в Ерусалим.

„Тези, които си мълчаха, когато Ал-Акса беше атакувана, потъпкана, със счупени прозорци, не могат да ми кажат какъв ще е статута на Света София“, каза Ердоган.

Църквата Света София е определяна от историци като „осмото чудо на света“. Тя е една от най-посещаваните забележителности. В продължение на 916 години е била християнска църква. През 1453 г. османските турци я превръщат в джамия след превземането на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата на Света София.

Вчера от ЮНЕСКО предупредиха, че промяната на статута на „Света София“ в Истанбул ще изисква одобрение от базираната в Париж организация.

- реклама -