Президентът

Ердоган на погребение: Ще унищожим метежния вирус

Турският президент Реджеп Ердоган се появи на погребение на хора, които го подкрепят и са загинали при сблъсъци при опита за преврат.

В джамията Фатих в Истанбул хиляди хора изпратиха седем души, загинали при пуча.

 Ще унищожим метежния вирус във всички държавни институции

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да ликвидира организаторите на неуспешния преврат: „Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат.“

Ердоган посочи, че благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от „терористична група“ на противника му Фетхуллах Гюлен, е пресечен.

 На траурните церемонии присъстваха президентът Ердоган, предсeдателят на парламента Исмаил Кахраман, министърът по въпросите на Европейския съюз Омер Мелик, други министри от кабинета, бившият турски президент Абдулах Гюл и бившият премиер Ахмет Давутоглу.

Турска телевизия излъчи кадри как държавния глава Реджеп Тайип Ердоган избухва в сълзи по време на погребението на негов стар приятел, убит при опита за държавен преврат.

cumhurbaskani-erdogan-gozyaslarini-tutamadi,tKNUEOt8HkqoThTthbqYKg
Ерол Олчак и 16-годишният му син са били застреляни на Босфорския мост при петъчния опит за пуч.

Нощта в Турция мина спокойно и без инциденти. Хиляди хора излязоха да празнуват запазването на властта в страната.
 6 000 души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.

На места все още отделни групи от метежници оказват съпротива, разкриват обаче местните медии. Властта обаче е категорична, че и те ще бъдат сломени.

Все още се издирват някои военни служители на високи длъжности, като се очаква те скоро да бъдат заловени.

Сред задържаните има и много магистрати. Според различни източници задържаните съдии и прокурори в цялата страна са близо или над 500.

Анадолските агенции посочват, че арестите се извършват в рамките на „разследване във връзка с опита за преврат, извършен от терористичната организация на Фетуллах Гюлен“.

Анкара разглежда общността на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ, като терористична организация, ръководеща паралелни структури на властта и целяща да свали правителството.

Междувременно турският вицепремиер Мехмет Шимшек увери инвеститорите в страната, че са взети всички необходими мерки за нормално функциониране на икономиката.

 В Гърция разпитаха осмината военни, които поискаха политическо убежище.
Разпит на турските военни, избягали в Гърция
Разпит на турските военни, избягали в Гърция

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е обсъдил с турския президент Реджеп Ердоган съдбата на военните, долетяли в Александруполис с хеликоптер. 

Ципрас е обещал, че процедурата по разглеждане на искането им за убежище ще бъде кратка и ще бъде изпълнена при „пълно спазване” на международното право и на човешките права.

Френският външен министър критикува Ердоган за чистките

Жан-Марк Ейро- министър на външните работи на Франция
Жан-Марк Ейро- министър на външните работи на Франция

Френският министър на външните работи Жан-Марк Ейро заяви, че провалилият се опит за военен преврат в Турция не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната.

„Искаме пълно върховенство на закона в Турция, заяви Ейро по телевизия Франс 3. Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът„, добави Ейро.

- реклама -