Ердоган смени половината турско правителство. Вижте защо

Сериозни промени в турския кабинет. Това обяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм след изненадваща среща с президента Реджеп Тайип Ердоган. Ще бъдат заменени 11 от общо 26-те министри. Част от тях ще останат в правителството, но на друг пост.

Решението идва месеци, след като Ердоган спечели референдума в страната за конституционни промени, които значително разширяват правомощия.

Наскоро Ердоган се оплака от „умората“, настъпила в управляващата партия, и заговори за нужда от вливане на свежи сили.

Общо 15 министри остават на поста си, а пет нови лица се присъединяват в кабинета.

Повечето министри, свързани с икономическия екип, запазват поста си. Абдулхамит Гюл, генералният секретар на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), поема правосъдното министерство от Бекир Боздаг, който попада сред вицепремиерите.

Досегашният вицепремиер Нуреттин Джаникли, който е и бивш министър на митниците, поема министерството на отбраната от Фикри Ъшък (работил до влизането си в политиката като учител по математика и английски).

„Ройтерс“ отбелязва, че уважаваният от инвеститорите Мехмет Шимшек запазва поста си като вицепремиер, а Наджи Агбал остава финансов министър. Няма промени и във външното министерство, където Мехмет Чавушоглу остава първи дипломат. Зетят на президента Берак Албайрак ще продължи да е енергиен министър.

 

 

 

- реклама -