Турция
сн. БГНЕС

Ердоган сложи Турция „под ключ“ за Рамазан байрама

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в понеделник обяви блокиране в цяла Турция по време на Рамазан байрама, отбелязващ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

„Ще има блокиране от навечерието до края на празника“, каза Ердоган в обръщение към нацията след седмичното заседание на кабинета.

Това означава от събота до вторник следващата седмица.

Турция имаше целодневни, през уикендите и понякога по-дълги периоди на блокиране в десетки градове, включително Истанбул и столицата Анкара от началото на избухването на епидемията с новия коронавирус.

сн. БГНЕС

Това ще бъде първият път, когато цялата страна от 83 милиона ще бъде „под ключ“ за четири дни.

Като част от графика за нормализиране, обявен от президента, джамиите ще отворят отново за поклонение от 29 май в съответствие с условията, определени от местните и религиозните власти.

Ердоган каза, че училищата няма да отворят тази учебна година и вместо това ще започнат през септември.

Числата, публикувани в понеделник, показват 4 171 смъртни случаи от коронавирус в Турция с над 150 000 потвърдени инфекции. Ежедневните случаи на смърт са паднали под 100 през последните седмици.

Ердоган призова турците да пренаредят живота си според „новия ред“, който той определи като „контролиран социален живот“.

Той предупреди, че правителството няма да се поколебае отново да приложи по-строги мерки, ако данните покажат, че ситуацията се влошава.

- реклама -