Ердоган терористични групи борба атаки

Ердоган скастри германския външен министър: Знайте си мястото

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота на германския външен министър Зигмар Габриел да знае докъде се простират границите му

Габриел остро разкритикува турския лидер за намеса в предстоящите избори в Германия.

„Той няма мярка!“ Кой сте вие, за да говорите на президента на Турция? Знайте си си мястото. Той се опитва да ни поучава. От колко време сте в политиката? На каквавъзраст сте?“, каза Ердоган в остра лична атака срещу Габриел.

Ден преди това Ердоган предизвика гнева на Берлин, като призова етническите турци в Германия да гласуват против двете партии в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел – нито за нейния Християн-демократичния съюз, нито за Социалдемократическата партия, нито за Зелените, на парламентарните избори на 24 септември. „Всички те са враговете на Турция. Дайте необходимата подкрепа на политическите партии, които не водят враждебна политика срещу Турция. Не е важно дали те са първата или втората партия. Защото това по някакъв начин е честна борба за всички мои граждани, живеещи в Германия“, заяви Ердоган след петъчните молитви в Истанбул.

Габриел осъди коментарите на Ердоган като „безпрецедентен акт на намеса“ в суверенитета на Германия.

Анализатори посочват, че около 1,2 млн. души от турски произход ще имат право на глас на изборите през септември като германски граждани.

Източник: АФП

- реклама -