сн: БГНЕС

Ердоган ще обсъди в Брюксел сделката по бежанския въпрос

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес ще бъде на еднодневно посещение в Брюксел. Там се очаква да се срещне с лидерите на Европейския съюз и да обсъди последната ситуация около споразумението за мигрантите, подписано през 2016 г. между Турция и ЕС.

Срещата идва в критичен момент, когато отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха след решението на Турция да разреши на бежанци и мигранти без необходимата документация, да пресекат нейните граници към Европа.

сн. БГНЕС

Очаква се по време на срещата да бъдат обсъдени шест основни въпроса. Сред тях са премахване на визовите ограничения за турските граждани, промени в митническия съюз, най-новата политика на отворени врати към бежанците, финансовата помощ за бежанците, хуманитарната криза, която възникна на турско-гръцката граница и оценка на процеса на присъединяване на Турция към Евросъюза.

сн. БГНЕС

Очаква се Ердоган да призове блока да вземе решение относно бъдещите стъпки спрямо бежанците. Финансовата помощ за сирийските бежанци и новата политика на отворени врати в Турция са въпроси, които трябва да бъдат оценени в близко бъдеще.

Миналата седмица Ердоган заяви, че Турция отхвърли предложението на Европа за 1 милиард евро помощ за мигрантите, тъй като Анкара вече е похарчила 40 милиарда долара и ще намери начин да управлява този фонд.

Актуализацията на сделката от 2016 г. въз основа на текущите условия е друга опция в дневния ред на разговорите. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в петък, че пактът ЕС-Турция е „мъртъв”.

Президентът Ердоган участва в интензивни дипломатически преговори относно обстановката в Идлиб и бежанската криза.

Ердоган, мигранти, Егейско море

Като част от дипломатическите усилия той разговаря по телефона с няколко европейски лидери и проведе лична среща с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Анкара.

По време на срещата Ердоган повтори, че Турция изпълнява своите ангажименти по споразумението с ЕС, докато същото не може да се каже за Евросъюза. В края на срещата двамата събеседници се договориха за среща на върха, на която да обсъдят въпросите между Анкара и Брюксел.

Очаква се на срещата на върха Ердоган да изрази загрижеността на Турция относно насилието на гръцките власти, упражнено на тяхната граници върху мигрантите и бежанците, и да призове всички членове на ЕС да изпълнят своите отговорности, в съответствие с международното право за бежанците

- реклама -