Ердоган се извини

Ердоган се завърна в Анкара за първи път след метежа

Ердоган се завърна в Анкара за съвет по национална сигурност

Турският президент Реджеп Ердоган се завърна в столицата Анкара за първи път след опита за преврат от миналата седмица.

Очаква се по-късно днес той да председателства съвет по национална сигурност и заседание на правителството в президентския дворец, съобщиха от неговия кабинет.

Държавният глава, който беше в туристическия курорт Мармарис по време на преврата, отлетя след това в Истанбул, където излизаше пред поддръжници всяка вечер.

Eрдоган и семейството в Истанбул
Eрдоган и семейството в Истанбул

Ердоган първо ще се срещне със съвета по сигурност, който се състои от висшестоящи представители на армията и министри по сигурността. Армията беше една от най-силно засегнатите по време на чистките, които властта в Анкара осъществи след неуспешния преврат. Хиляди военни бяха уволнени, а други хиляди – отстранени от работа.

Очаква се важно решение

В понеделник Ердоган заяви пред свои поддръжници, че „важно решение“ ще бъде обявено след срещата на съвета за сигурност, без обаче да уточнява за какво съобщение става въпрос.

По-късно днес се предвижда провеждането на срещата на правителството, която ще бъде председателствана от държавния глава. Тя също ще се проведе в сградата на двореца, която беше тежко бомбардирана по време на преврата.

Удари срещу Кюрдската работническа партия

В същото време днес беше съобщено, че са били извършени първите въздушни удари срещу цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак след опита за преврат. При акцията са загинали 20 бойци на групата, съобщиха източници от силите за сигурност.

- реклама -