Ердоган

Ердоган се оплака пред ООН: ЕС не спазва обещанията си към Турция за бежанците

Турският президент Реджеп Ердоган се оплака пред ООН, че Европейският съюз е предал Турция що се отнася до ангажиментите му в рамките на споразумението за бежанците.

По време на речта си на срещата на Общото събрание на Обединените нации, посветена на емиграцията, турският държавен глава посочи още, че Турция е спазила своята част от постигнатата през март договореност. Но, не и Евросъюза.

Ердоган: Сами сме срещу бежанците

General Debate of the 71st Session of the UN General Assembly„Турция беше оставена сама от началото на сирийския конфликт“, изтъкна Ердоган. Той отправи остри критики към политика на ЕС по отношение на бежанците, заявявайки, че съюзът никога няма да може „да си даде сметка за липсата на единство, която показа в лицето на такава фундаментална хуманитарна криза“.

Той разкри, че към момента бежанците от Сирия и Ирак на турска територия са около 3 милиона.

Ердоган твърди, че Турция до сега е дала общо 25 млрд. долара за бежанците.

В рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за всеки върнат мигрант в Турция, ЕС обеща да вземе по един сирийски бежанец. В замяна на помощта на страната съюзът обеща да й осигури финансова помощ в размер на 6 млн. евро, ускоряване на преговорите за членство, както и отпадане на визите за турски граждани.

- реклама -