Ердоган се извини

Ердоган се извини на народа си, че не е предотвратил опита за преврат

Ердоган се извини на турците, че не е предотвратил опита за преврат

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се извини „пред бога и народа”, че не е могъл по-рано да разкрие заговорниците, извършили опита за военен преврат на 15 юли.

„Ако не бяха мерките, които предприехме в съдебната система след 17 декември, 2013 година, когато избухна корупционен скандал, опитът за военен преврат щеше да е много по-мащабен”, каза Ердоган.

„Разочарован съм, че истинското лице на предателите не беше разкрито по-рано. За това сме отговорни ние. Нека бог и моят народ ни простят”, каза държавният глава на заседание на Религиозния съвет в Анкара.

Шефът на турските тайни служби мълчи за преврата

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че не е получил отговор от шефа на Националната разузнавателна организация Хакан Фидан, когото попитал защо правителството не е било информирано за проваления опит за преврат.

В интервю за телевизия Си Ен Ен-Тюрк Йълдъръм изрази учудването си, че началникът на генералния щаб е имал информация и е взел мерки, а Фидан – не.

“Попитах шефа на MIT. Казах: „Как се случи това? Премиерът и президентът не знаят. Добре, естествено е началникът на генералния щаб да има информация, но ти също трябваше да кажеш на премиера, защото си длъжен и обвързан с него“. Естествено, той не можа да ми отговори“, каза турският премиер.

Йълдъръм допълни, че не е сред приоритетите на момента да се обсъжда въпросът дали шефът на тайните служби-MIT ще остане на поста си.

По думите на Йълдъръм на дневен ред е решението за преминаване разузнавателната служба под контрола на президента. Премиерът уточни, че научил за преврата от своите бодигардове, от гражданите, от приятели и от роднини.

Подобно изявление направи и президентът Реджеп Тайип Ердоган, който каза, че научил за преврата от зет си, не от разузнавателната служба, съобщи в. „Хюриет“

- реклама -