Ердоган

Ердоган с рекордно нисък рейтинг

Подкрепата за президента на Турция е спаднала с 22%

Ако днес в южната ни съседка има избори, президентът Реджеп Ердоган ще получи едва 36,5% от гласовете на избирателите. Това сочи последното социологическо проучване в Турция.

На изборите от 10 август 2014 г. Ердоган стана държавен глава с 52% подкрепа, припомня вестник „Джумхуриет“. Проучването е направено от Центъра за изследвания на обществените нагласи „Евразия“ в периода 9-17 ноември с жителите на 30 провинции.

Ако днес се провеждат избори за парламент, управляващата Партия на справедливостта и развитието все пак ще спечели с 45,59% от гласовете срещу основната опозиционна Народно-републиканска партия, която получава 30,34%. Партията на националното действие, подкрепяща правителството има 11,21%, а прокюрдската Демократична партия на народите, чиито съпредседатели бяха вкарани в затвора – 11,36%.

Почти половината турци на искат в ЕС

Daily life in Istanbul

На въпроса „Желаете ли Турция да стане член на ЕС“ 58% от анкетираните са отговорили положително, 42% обаче не искат това. Доверието в съдебната система е почти нулево – 97,1% категорично не вярват в правораздаването срещу 2,9% разчитащи на него. Драстична е ситуацията и по отношение на медиите в контекста на натиска върху тях от страна на властите и много арести на журналисти – 95% от запитаните твърдят, че вече не вярват в тях.

- реклама -