Света София молитва Ердоган

Ердоган прочете откъс от Корана в първата от 86 години молитва на мюсюлманите в „Света София“

Първата от 1934 г. петъчна молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, превърната в джамия, завърши.

В молитвата взе участие президентът на Турция Реджеп Ердоган, който рецитира първата сура от корана „Ал-Фатиха“ преди началото на службата. Тя се излъчваше на големи екрани, инсталирани на площада. Събралите се там вярващи поздравиха турския лидер с викове „Аллах Акбар“.

„Приеми, Аллах, усилията на всички, на първо място, на нашия президент, като подарък, че „Света София“ е превърната в джамия. Всички се радваме на тази трансформация“, каза Али Ербаш, ръководител на турския отдел по религиозните въпроси, който ръководи службата.

 

Турските власти предприеха засилени мерки за сигурност във връзка с откриването на „Света София“ като джамия. Бяха разгърнати около 17 000 полицаи, спецчасти дежуриха по покривите на близките сгради, няколко хеликоптера патрулираха в района на „Света София“.

Огромно множество хора се беше струпало на първата от 86 години молитва. Заради мерките срещу коронавируса обаче, в храма бяха допуснати ограничен брой хора.

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей. Веднага след това турският президент Тайип Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщане на катедралата в джамия и за провеждането в нея на мюсюлмански служби.

Храмът „Света София“ е основан от византийския император християнин Юстиниан I и открита на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк става музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

- реклама -