Ердоган призова турците в Германия да ударят „шамар“ на управляващите по време на изборите

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците, живеещи в Германия и имащи право на глас на изборите, да ударят „ударят шамар“ на партиите в управляващата коалиция по време на парламентарните избори в страната през септември.

Турският държавен глава предизвика поредните критики от страна на Берлин, след като по-рано тази седмица призова своите сънародници да не гласуват за консервативния блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, нито за социалдемократическата партия (СДП).

„Бъдете с тези, които са приятелски настроени към Турция. Не се тревожете, ако това е малка партия, дайте им вашия глас. След това те ще пораснат и ще станат по-големи“, каза днес президентът. „По мое мнение на тези, които атакуват Турция по този начин, трябва да им бъде ударен шамар на тези избори“, каза той пред активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул.

Той отново не уточни за коя партия би искал турското малцинство в германия да гласува.

Изказванията на Ердоган бяха остро разкритикувани от Берлин, като външният министър и бивш лидер на СДП Зигмар Габриел посочи, че призивите са „безпрецедентен акт на намеса“ във вътрешните дела на Германия. В отговор Ердоган каза на дипломата да „си знае границата“ и се осъмни в професионалната му опитност.

Днес президентът коментира критиките срещу себе си от страна на Германия. „Какво ни казват сега? Те казват „той се намесва в нашата демокрация. Но всичко, което ние казваме, е, че нашите граждани трябва да дадат урок на враговете на Турция пред урните. Това е всичко“, каза той.

Според анализатори около 1,2 млн. души от турски произход имат право на глас в Германия на предстоящите парламентарни избори на 24 септември.

Източник: АФП

- реклама -