Ердоган терористични групи борба атаки

Ердоган призова Европа да реши ще продължат ли преговорите за турско членство в ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес поднови призива си към Европейския съюз да реши дали иска да продължи или да сложи край на преговорите за членство с неговата страна, предадоха световните агенции.

Ердоган бе разгневен заради политическия дебат в Германия във връзка с бъдещето на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Турският държавен глава, който говори пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), заяви, че няма да позволи страната му да се превърне в нещо като „разядка“ за изборите в европейски държави.

Те или ще сдържат обещанието си и ще открият пътя за процеса за членство, или ще трябва да кажат: „Ние не искаме да продължаваме по пътя с Турция“.

Искаме европейските страни и институциите на ЕС да водят искрена политика спрямо Турция. Германия се обявява против членството на Турция в ЕС, казва, че ще се обявява срещу членството и след изборите. А после казва, че решението трябва да бъде взето от всички членове на ЕС. Поздравявам Ви и вземете това решение колкото може по-скоро, каза Ердоган, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че именно Европа трябва да реши дали да продължи по пътя към пълноправно членство на Турция в ЕС и да изпълни всички обещания по бежанския въпрос, или пък да сложи изцяло край на този процес.

Ердоган каза още, че Европа се връща към политическия климат, съществувал преди Втората световна война, информира ДПА.

Турският президент за пореден път призова етническите турци в Германия да не гласуват за партиите, окачествени от него като „врагове на Турция“ (визирайки париите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц), информира АП.

Ердоган попита също така европейските лидери, които обвини, че отправят критики към Турция за политически цели, дали ще могат да го погледнат в лицето след изборите.

По време на телевизионен дебат в неделя между Ангела Меркел и Мартин Шулц и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Източник: БТА

- реклама -