epa09818682 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Bulgaria's Prime Minister Kiril Petkov (L) during the Antalya Diplomacy Forum in Antalya, Turkey, 12 March 2022. The theme of the Antalya Diplomacy forum, which is held for the second time this year is 'Recoding Diplomacy'. The three-day forum hosts heads of states, foreign ministers, representatives of international groups. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ердоган прие Петков, на срещата е главата на турското разузнаване (обновена)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие българския премиер Кирил Петков. Срещата се проведе по време на Дипломатическия форум в Анталия. Петков пристигна в хотела, където е отседнал турският държавен глава. Разговорите между двамата продължиха около два часа при закрити врати.

Двамата лидери обсъдиха

добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Петков и Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

Те обсъдиха възможностите

за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул. Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори. Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

Снимка 566598

На срещата от българска страна присъстваха началникът на кабинета Лена Бориславова, съветникът по външна политика Весела Чернева и посланикът ни в Турция Ангел Чолаков.

От турска страна пък

бяха вицепрезидентът Фуат Октай, директорът на Управлението за връзки на турския президент Фахретин Алтън, директорът на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик.

Форумът в Анталия

се провежда под мотото „Реконструкция на дипломацията“ от 11 до 13 март. В него участват нас 2500 гости, а още 10 000 ще вземат участие онлайн при обсъжданията.

В продължение на три дни ще се обменят мнения по много актуални въпроси на регионалната и международна политика, включително енергийната сигурност, климатичните промени и миграцията.

Предишният подобен форум в Анталия събра 11 държавни и правителствени глави и 45 министри.

След срещата с Ердоган Кирил Петков определи като конструктивен разговора.

Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция.“ Това заяви премиерът Кирил Петков след разговора си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анталия. По думите на българския министър-председател с тази среща се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

В рамките на разговора беше обсъдена диверсификацията в енергийната сфера, като акцент беше поставен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна.

Премиерът Петков изтъкна като друг приоритет транспортната свързаност между България и Турция и по-конкретно влаковата връзка между Истанбул и Пловдив. По думите му от сериозно значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, особено що се отнася до туристическия сезон.

Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница. „Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“. Това обяви българският премиер.

По-рано премиерът Кирил

Петков участва във втория ден

на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната. Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

- реклама -