бин Салман Ердоган Сирия операция Ефрат кюрдски милиции

Ердоган: Повторното гласуване е най-добрата стъпка за страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в местните избори в Истанбул е имало „незаконност“ и нелегитимност. Това е първото изявление на  турският президент Реджеп Тайип Ердоган в първия си коментар след решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) вчера да анулира местните избори в Истанбул и да наложи тяхното повторение, предава BBC.

„Искрено вярваме, че има … организирана корупция и пълна незаконност“, каза той във вторник.

Решението за повторно провеждане на гласуването, предизвика протести в понеделник.

Победилият кандидат за кмет заяви, че това е „предателство“.

Европейският парламент също заяви, че решението за повторно провеждане на изборите на 23 юни ще сложи край на доверието в демократичните избори в Турция.


Какво каза президентът?

В изказване на парламентарна среща на неговата партия, Ердоган заяви, че повторното гласуване е „най-добрата стъпка“ за страната.

„Ние виждаме това решение като най-добрата стъпка, която ще засили нашата воля за решаване на проблемите в рамките на демокрацията и правото“, каза той.

Той настоя, че има „незаконност“ при гласуването и каза, че повторното гласуване ще представлява „важна стъпка за укрепване на нашата демокрация“.

„Разглеждаме това решение, което ще направи така, че сянката над изборите в Истанбул да бъде премахната, като важна стъпка към укрепване на нашата демокрация“, подчерта той.

За победител на изборите в Истанбул на 31 март бе излъчен кандидатът на опозиционния алианс Екрем Имамоглу.

ПСР оспорва изборните резултати, аргументирайки се с установени нередности, и вчера ВИК прие иска за анулиране и повторение на изборите в Истанбулската голяма община със седем срещу четири гласа.
Ердоган заяви днес, че дори и ВИК да бе взела противоположното решение, ПСР е щяла да се съобрази с решението.
Опозицията обаче критикува избирателната комисия, че се е огънала под натиска на управляващите.

- реклама -