сн. БГНЕС

Ердоган: Планираме да изпратим космически апарат на Луната през 2023 г.

Турският лидер Тайип Ердоган заяви, че страната възнамерява да изпрати космически апарат на Луната през 2023 г., който трябва да кацне там.

„Нашата цел е да извършим твърдо кацане на Луната в края на 2023 г. в чест на 100-годишнината на републиката. Това е първият етап. Вторият етап е меко кацане. Вярвам, че нашите инженери ще се справят с кацането на Луната“, каза Ердоган, представяйки националната космическа програма.

Освен това Ердоган заяви, че Анкара възнамерява да строи космодрум с международно участие, за да може републиката да „получи достъп до космоса“.

сн. БГНЕС

Турция се интересува от сътрудничество с Русия в космическата индустрия. Това заяви от своя страна ръководителят на Републиканската космическа агенция Сердар Хюсеин Йълдъръм пред ТАСС.

„Що се отнася до Русия, ние вече установихме много добри отношения. Срещнах се с руския посланик в Турция Алексей Ерхов и работим по проектоспоразумение за това как Турция и Русия могат да продължат сътрудничеството в тази област. Разбира се, Русия заема много важно място в космическата индустрия и ние сме наясно с това. И действително сме заинтересовани от сътрудничество с Русия“, каза Йълдъръм.

Според него „през следващите няколко месеца“ Анкара очаква да се споразумее с Руската федерация „в кои конкретни области е възможно това сътрудничество“.

сн. БГНЕС

„Надявам се в близко бъдеще да можем да се срещнем с ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин и да обсъдим всички подробности за сътрудничество между Турция и Русия, след като нашият президент определи задачите на агенцията ни. Имаме много амбициозни задачи“, каза Йълдъръм.

Той заяви, че Турция вероятно ще използва руския космически кораб „Союз“ за полет на свой космонавт.

„Вероятността Турция да използва „Союз“ за изпращане на турски космонавт в космоса е много голяма, тъй като това е много надежден космически кораб, вече го видяхме. Той се доказа много добре в космоса. Така че вероятността за това е много голяма, но все предстои да обсъдим тази тема. Но, разбира се, обмисляме такава възможност“, подчерта Йълдъръм.

В края на май 2018 г. азербайджанската агенция „Тренд“, позовавайки се на източник от турския кабинет, съобщи, че след 2023 г. Турция планира да стартира собствена програма за обучение на астронавти. Анкара възнамерява да похарчи около 6 млрд. долара за изпълнението на този проект. Правната рамка за това е изготвена през есента на 2016 г. Това е един от най-големите и амбициозни проекти в съвременната турска история.

През септември 2018 г. Дмитрий Рогозин в интервю за Анадолската агенция обяви възможността Турция да се присъедини към съвместен проект на Русия и Казахстан за използване на космодрума Байконур. Рогозин обяви също готовността на Руската федерация да подготви турски екипаж за полет до Международната космическа станция през 2023 г., когато Република Турция ще отпразнува 100-годишнината от създаването си.

- реклама -