Ердоган

Ердоган пак размаха пръст на Европа – оставила го сам

Европа не спазва условията по споразумението за реадмисията на бежанците, лидерите й не изразиха подкрепата си за Турция след метежа и ние сме силно разочаровани. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред германската телевизия RTL.

Той остро критикува ЕС за неспазеното обещание за безвизовия режим за турските граждани. Според него това е словие, което трябва да действа успоредно с реадмисията на мигрантите.

Ние настояваме стъпките в тази посока да са едновременни и когато спрем да приемаме обратно бежанци, после да няма оплаквания, каза Ердоган. После нападна европейските лидери за недостатъчната им подкрепа в дните след опита за военен преврат от 15 юли.

На 18 юли ме потърси германският канцлер Меркел и изрази съчувствието си от ставащото у нас. Това нас ни натъжава, но не правим нищо под диктовката на гнева и отмъщението. Но ние очаквахме европейските лидери да ни подкрепят по същия начин, както направиха в Париж след терористичния атентат, а това не се случи. Европейските страни бяха длъжни да изпратят най-малко по един свой представител, но това не бе направено“, посочи той.

Ердоган не е доволен, че няма официални визите от европейски лидери

Ердоган подчерта още, че след 15 юли, единствено генералният секретар на Съвета на Европа, един европейски министър и външният министър на Катар пристигнаха в Турция, а това е дълбоко разочароващо.

Запитан дали е възможно в страната му да бъде върнато смъртното наказание, той отговори, че би подкрепил подобен акт, ако след настояването на народа парламентът излезе с конкретно предложение.

„Миналата неделя в Истанбул близо 5 млн. души се събраха на митинга и скандираха „Искаме смърт!“. Ако парламентът приеме такъв законопроект, аз ще го подкрепя“, заяви турският президент.

- реклама -