Ердоган

Ердоган отново със скандално изказване за Кърджали, Одрин и Солун

След като миналата седмица предизвика международен скандал, намеквайки за териториални претенции на Турция спрямо области в България, Македония и Гърция, днес Реджеп Ердоган отново извади горещата тема.

Кои държави са на сърцето на турския президент?

Ердоган отново повтори, че уважава суверенните граници на всяка държава, но обясни, че тази география не може да се разчертае върху сърцата на турците, кръвта на чиито предци е напоила тези места.

„Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?“, заяви президентът на Турция по време на официална церемония в Бурса.

В разпалена реч, Ердоган заяви още: „Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?

Pro-Erdogan rally in CologneНие не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа. Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях. Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“

Смъртно наказание и нов прочит на турската история

Rally against the failed coup in IstanbulТурският президент постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на страната.

„В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя“, категоричен бе Ердоган обявявайки се за пореден път за смъртно наказание в Турция.

Турският президент обяви, че до сега историята в училище не се е изучавала правилно и сега в началните курсове децата ще бъдат учени за подвизите на Османската империя. И ще се възпитават в дух на империализъм.

Ердоган: Тези земи не са наши, защото е имало нужда от кратка почивка във войната

„Длъжен съм да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни. Не трябва да се забравя, че особено важна част от основателите на републиката са родени и израснали по земи, които са останали извън пределите на новата държава. Нали разбирате какво искам да кажа – че дотук се е стигнало след дългите времена на постоянни войни и нуждата от кратка пауза е довела до тези последици. Спорните обстоятелства на онзи сгрешен период, на които сме жертва, е трябвало да бъдат загърбени и така да се изградят държавата и общественият живот. Ето това ние не можем да приемем, няма такова нещо. Сега е наложително да се откажем от тази фалшива история и възприемането на цивилизацията“, заключи турския президент.

- реклама -