Eрдоган отново ремонтира скандалния парк Гези

Противоречивите планове за реконструкция на парка Гези в Истанбул, които предизвикаха през 2013 г. масови антиправителствени протести, ще бъдат възобновени и изпълнени, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.

„Проектът, към чието осъществяване трябва да подходим по един смел начин, е този с парка Гези. Ще изградим тази историческа структура“, каза Ердоган в реч в Истанбул. Ердоган има предвид доста спорните планове за възстановяване на казарми от Османската ера на земята, заемана от парка Гези, едно от малкото зелени пространства в централната част на Истанбул, в непосредствена близост до площад „Таксим“.

2013_Taksim_Gezi_Park_protests_(15th_June)Реконструкцията, която включва и планове за издигане на джамия, предизвика масови протести в периода май—юни 2013 г., които се превърнаха в лавина от изяви на обществения гняв срещу ислямисткото правителство на Ердоган, премиер на Турция по това време.

geziОсем души загинаха и хиляди бяха ранените по време на протестите, срещу които полицията и силите за сигурност използваха брутална сила. От тогава са забранени всякакви протести на пл. „Таксим“, който е традиционно място за неформално събиране на жителите на Истанбул за изразяване на несъгласието им с решения на властта.

Ердоган представя проекта за промяна на парка Гези като ключ към запазване наследството на страната.

gezi1В разгара на протестите през 2013 г. върховния административен съд на Турция блокира намеренията за реконструкция на парка Гези, но миналата година решението беше преразгледане поради обжалване от страна на кметството на Истанбул.

- реклама -