Ердоган Ракка прочистване Ислямска държава

Ердоган отново обвини ЕС, че не спазва ангажимента си за визите

Турският президент Реджеп Ердоган отново обвини Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си за отпадане на визите за Анкара.

„Октомври е важен месец за нашите отношения с ЕС. През този месец трябва да влезе в сила безвизовият режим, но позицията на Евросъюза се свежда до това, че той не изпълни дадената на Турция дума“.

Това каза държавният глава при откриването на заседанието на парламента след лятната ваканция. Според Ердоган, в отношенията си с ЕС Турция винаги е държала на думата си. Анкара няма никакви проблеми със спазването на критериите на ЕС, човешките права и върховенството на закона, подчерта турският президент.

“Ние не ги изпълняваме заради желанието на ЕС, а заради по-добрия живот на нашите граждани, които са достойни за тях. Няма пречки ЕС да приеме Турция в съюза като пълноправен член, ние сме готови за това… Да видим дали те искат да продължат с или без Турция“.

Въвеждането на безвизовия режим за краткосрочни пътувания на турски граждани е една от ключовите точки в споразумението с ЕС за ограничаване на миграционните потоци.

Ердоган настоя за задълбочаване на отношенията с Русия

Турция има намерение да възстанови отношенията с Русия на нивата отпреди кризата със сваления руски бомбардировач Су-24. „Планираме да издигнем нашите отношения с Русия на предишното и дори по-високо ниво“, подчерта Ердоган.

Президентът обеща нова Конституция

Турският държавен глава обясни, че са необходими сериозни поправки в основния закон. Сега действащата Конституция е приета през 1982 г. след военния преврат от 1980 г. Работата по новия проект започна след провалилия се опит за преврат по инициатива на Партията на справедливостта и развитието.

- реклама -