Ердоган говори по CNN-www.presstv.ir/

Ердоган – Големият майстор

Ердоган- Султанът все още държи здраво юздите.

Възхваляван и ненавиждан, той безспорно е господарят в Турция през последните 13 години. Последните събития показват, че президентът Реджеп Ердоган ще продължи да господства над страната и след опита за преврат, предприет от военните.

Мечтата му да установи „суперпрезидентство“ се провали на 7 юни 2015. Тогава на парламентарните избори неговата партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Ердоган
Президентът на Турция Ердоган

Тогава някои предрекоха началото на неговия край.

Въпреки тази плесница Ердоган, когото съперниците му понякога определят като новия „султан“ продължи борбата.

Политическо животно до мозъка на костите си, той успя с поредица маневри да върне турците пред урните за нови избори – четвъртите за две години.

Реваншът

На 1 ноември той взе блестящ реванш с категоричната победа на неговата Партия на справедливостта и развитието и си възвърна абсолютното мнозинство.

Явно 62-годишният Ердоган успя отново и днес да запази поста си и да остане най-харизматичният политически водач на своята страна след емблематичния създател на светската турска република Кемал Ататюрк.

С призив по телевизията късно в петък той успя да изведе хиляди свои поддръжници по улиците на Анкара и Истанбул. В тези невралгичните центрове на пуча той ги накара да „окажат отпор“.

Ердоган, който дойде на власт през 2003 г. след тежка финансова криза, е възхваляван от привържениците си като човека на икономическото чудо и на реформите, които освободиха религиозното и консервативно мнозинство в страната от игото на светския елит и на политическите интервенции на армията.

Последните три години той се превърна и в най-критикуваната личност в Турция. Изобличаван е заради стремежа му да наложи авторитарен и ислямистки стил на управление.

Болезненото му подозрение към социалните мрежи и на независимия печат силно тревожи някои политици. Водачът на опозицията Кемал Киличдароглу го обвинява в стремеж да възстанови султанското управление.

Суперлуксозният, огромен и екстравагантен новопостроен президентски дворец за 500 милиона евро, в който той се нанесе преди две години, се превърна в символ на манията му за величие.

Ердоган при откриването на четвъртия по големина в света висящ мост Осман Гази
Ердоган при откриването на четвъртия по големина в света висящ мост Осман Гази

Произход и кариера на Ердоган

Ердоган, който е син на офицер от бреговата охрана, се хвали със скромния си произход. Израснал в простонародния квартал Касъмпаша на Истанбул, завършил религиозен лицей, уличен продавач, „Тайип“ в младостта си мечтаел за кариера на футболист, преди да се хвърли в политиката и ислямисткото движение.

През 1994 г. е избран за кмет на Истанбул, а след победата на Партията на справедливостта и развитието става премиер през 2003 г.

„Големият майстор“

В продължение на години неговият модел на консервативна демокрация, съчетаваща либерален капитализъм и умерен ислям, жъне успехи, захранван от „китайския“ растеж на турската икономика и на стремежа му да влезе в Европейския съюз.

След като бе преизбран е през 2007 и 2011 г. с близо 50% от гласовете, той започна да мечтае да остане на власт до 2023 г.

Ала този сценарий се усложни през 2013 г. В продължение на три седмици три милиона и половина турци поискаха оставката му, обявявайки се срещу неговата все по-авторитарна и открито ислямистка политика.

Премиерът отговори със сурови репресии, от което пострада демократичният му имидж. Шест месеца по-късно го застигна корупционен скандал, който разтърси из основи неговия режим.

Съперниците му го обвиняват освен това, че е съживил кюрдския конфликт през лятото на 2015 г., за да задоволи амбициите си за абсолютна власт. Пламенните и провокативните му речи всяват все по-голяма тревога.

Пред публика Ердоган осмива онзи, които го определят като „диктатор“, но системно се опитва да си разправи чрез съда с опонентите си.

„Големият майстор“, както го наричат верните му хора, не веднъж публично е признавал желанието си да остане начело на страната до 2023 г., когато се навършват 100 г. от създаването на турската република.

- реклама -