Ердоган

Ердоган: Опитът за преврат е Дар от Аллах

Ердоган: Опитът за преврат е Дар от Аллах

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че тези, „които са планирали опита за преврат ще платят най-високата цена и ще отговорят за това предателство“, предаде NewEurope.

Той добави, че този опит е „благословия от Аллах, защото ще ни позволи да прочистим армията от метежници“.

Ердоган заяви още че зад пуча стоят привърженици на намиращия се в Щатите негов противник Фетуллах Гюлен: „Структурата на Гюлен представлява въоръжена терористична организация“.

Гюлен осъжда опита за преврат

Проповедникът Фетулах Гюлен, заклетият враг на турския президент Реджеп Ердоган, осъди най-категорично опита за държавен преврат, предприет снощи в Турция от бунтовно настроени военнослужещи, предаде АФП.

gulent
Фетулах Гюлен

От САЩ, където живее, Гюлен направи следната декларация:

„Пострадах от няколко военни преврата през 50-те години и намирам за особено обидно да ме обвиняват, че имам някаква връзка с този опит. Категорично отхвърлям обвиненияга, подчертава Гюлен, който бе обвинен от президента Ердоган, че е свързан с военните метежници.Осъждам най-енергично опита за военен преврат в Турция“

Турското външно министерство излезе с изявление, че опитът за преврат в страната е „бил провален от единността и солидарността на турския народ“, предаде Anadolu Agency.
„Президентът и правителството са начело“, пише в изявлението, публикувано от посолството на Турция във Вашингтон и към ООН. „Турската армия не е изцяло въвлечена в опита за преврат. Той е бил извършен от клика във въоръжените ни сили и е получила заслужен отговор от нацията“, пише още в изявлението на турското външно министерство.

- реклама -