Ердоган обжалва резултатите от изборите в Истанбул

Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган официално обжалва резултатите от местните избори в 39-те окръга в Истанбул, според които градът е спечелен от кандидата на Републиканската народна партия.

Лидерът на опозицията Екрем Имамоглу каза вчера, че води с 25 000 гласа, а това беше потвърдено и от неговия съперник от ПСР, бившият министър-председател Бинали Йълдърм.

Несигурността относно резултатите от местните избори допълнително снижи стойността на турската национална валута – лирата, която миналата седмица значително спадна поради недоверието на турските граждани, търгуващи с долари и злато.

Стойността на лирата днес падна с 2% по отношение на щатския долар заради напрежението със Съединените щати. Те решиха да спрат доставката на оборудване за военни самолети Ф-35, отбелязвайки, че доставките ще бъдат реализирани само ако Турция се откаже от закупуването на руската противоракетна система С-400.

Турските медии съобщиха вчера, че ПСР губи властта в Анкара за първи път от създаването на партията през 2001 година. Истанбул е много по-важен, защото е най-големият град в Турция, три пъти по-голям от Анкара. Ердоган започва политическата си кариера като кмет на Истанбул през 1994г.

- реклама -