Ердоган обяви три месеца извънредно положение в Турция

През следващите три месеца в Турция е обявено извънредно положение съобщи президента Ердоган след спешна срещна на Националния съвет за сигурност.

Той предупреди, че опита за държавен преврат може би още не е свършил.

Aftermath of an attempted coup d'etat in Turkey„Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат“, каза Ердоган в президентския дворец в Анкара.

И други държави замесени в преврата?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вярва, че в петъчния опит за държавен преврат в страната може би са замесени и други страни, предаде Ynet News. Той обаче отказа да посочи кои са заподозрените.

По – късно в интервю пред „Ал Джазира“ Ердоган добави, че опозиционерът Фетулах Гюлен, когото обвинява като организатор на преврата, може сам да е бил ръководен от по-висши сили. Гюлен от години живее в изгнаничество в САЩ.

Анкара официално поиска екстрадирането на Гюлен

Арестите няма да спират

В същото интервю Ердоган заяви, че „арестите в Турция ще продължат, независимо от това, че вече много хора са задържани.“

До момента са задържани 9004 души, а арестуваните са 1933, обяви турският президент и уточни, че това не били окончателните цифри. Властите очаквали арестуваните да хвърлят светлина на още много имена, които стоят зад пуча.

До този момент за връзки с гюленистите са разследвани около 60 хиляди души.

ЕС да не се намесва, предупреди Ердоган

„ЕС – това не е целият свят, а само 28 държави“ – така турският държавен глава коментира критиките на европейските страни по повод връщането на смъртното наказание и продължаващите масови арести след опита за преврат.

„Години ние чукахме на вратата, а те ни караха да чакаме, пускайки други“, заяви Ердоган по адрес на ЕС.

Продължава чистката в Турция

Aftermath of attempted coup d'etat in Turkey
Хората отново по улиците в подкрепа на Ердоган

И тази нощ хиляди привърженици на властта излязоха по улиците на турските градове за да изразят подкрепата си за президента Ердоган.

МВнР съобщава за въведеното извънредно положение в Турция

Извънредното положение е в сила от 23:40 ч. на 20 юли за срок от 3 месеца. Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент. Непосредствено след това ще станат ясни конкретните мерки и ограничения на правата на гражданите за посочения период.

МнВР съобщава, че ще информира незабавно българските граждани, за да се съобразяват с въведените мерки при престоя им в Република Турция.

На този етап остават в сила препоръките към българските граждани, посочени в съобщението от 20 юли. 

 

- реклама -