Ердоган

Ердоган обяви състава на новия си кабинет

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новото правителство на пресконференция в президентския дворец Аксарай.

Фуат Октай е назначен за първия в историята на страната вицепрезидент. Този пост в епохата на парламентарната република никога преди това не е съществувал.

Новото турско правителство, което бе представено от държавния глава на пресконференция в столицата Анкара, включва 16 министри.

Своите постове в новото правителство запазиха външният министър Мевлют Чавушоглу и министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл. Министър на националната отбрана стана генерал Хулуси Акар, преди това той заемаше поста на началник на Генералния щаб на турската армия.

Заемащият по-рано поста заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез оглавява министерството, което през последните години се превърна в едно от ключовите заради стратегическото географско положение на страната – свързващо енергийните потоци от Русия и Близкия изток с Европейския съюз.

Бившият вече министър на енергетиката и близък роднина на президента Берат Албайрайк ще поеме министерството на финансите.

По-рано днес турският президент положи клетва за нов мандат на поста, с продължителност пет години, след като бе преизбран с над 52 процента от гласовете на произведените на 24 юни предсрочни избори.

- реклама -