Президентът на Турция Ердоган

Ердоган обвини ЕС, че не плаща за бежанците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС, че не оказва обещаната финансова помощ на Турция в съответствие с постигнатата договорка за прекратяване на бежанския наплив към Европа.

През март Анкара се съгласи да приема обратно бежанците, стигнали от нейна територия до гръцките острови. В замяна на това Турция трябваше да получи финансова помощ от 3 милиарда долара, а визите за пътуване на турците в ЕС да отпаднат.

В интервю за германската телевизия ARD президентът Ердоган обвини европейските правителства в непочтеност. Той подчерта, че страната му е получила между 1 и 2 милиона долара от обещаните 3 милиарда.

„Европейските правителства не са честни. Три милиона сирийци или хора от Ирак сега са в Турция. ЕС не спази обещанията си за тях“, каза Ердоган.

Според Ердоган Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

„По бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?“

Реджеп Ердоган отново подчерта, че народът му иска да бъде върнато смъртното наказание и властта ще се съобрази с волята на хората.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за пореден път напомни, че ако Турция възстанови смъртната присъда, преговорите на Анкара в ЕС ще бъдат спрени.

- реклама -