Истанбулската конвенция
сн. БГНЕС

Ердоган обмисля да изтегли Турция от Истанбулската конвенция

Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган обмисля да оттегли Турция от международно споразумение, целящо да защити жените от насилие, заявиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Те посочват, че партията трябва да реши до следващата седмица дали да се оттегли от споразумението, което страната подписа през 2011 г., обещавайки да предотвратява, преследва и елиминира домашното насилие, както и да насърчава равноправието, отбелязва БТА.

Много консервативни турци смятат, че подписаната в Истанбул конвенция всъщност насърчава насилието като подкопава семейните структури. Техни опоненти твърдят, че споразумението и приетото във връзка с него законодателство трябва да се прилагат по-строго.

„Има малко мнозинство (в партията), което смята, че е правилно да се оттеглим“, заяви официален представител, който изрази мнение, че напускането на споразумението, когато насилието срещу жени нараства, подава грешни сигнали.

Миналата година в Турция бяха регистрирани 474 убийства на жени – двойно повече от 2011 г., според организация, наблюдаваща този вид престъпления.

Само преди няколко седмици страната беше разтърсена от бруталното убийство на 27-годишна жена от бившия ѝ приятел.

източник: БТА

- реклама -