Истанбул

Ердоган номинира бившия премиер Бинали Йълдъръм за кмет на Истанбул

Бинали Йълдъръм беше номиниран от управляващата партия Право и справедливост на президента Реджеп Ердоган за кандидат за кмет на голямата община на Истанбул на предстоящите на 31 март 2019 г. местни избори.

Той беше последният премиер на страната преди официално парламентарната система в Турция да бъде променена в президентска република през юли

Президентът, който е бивш кмет на най-големият турски мегаполис, представи кандидатурата на Йълдъръм на специална церемония, предавана по телевизията. Самият Ердоган неведнъж е казвал, че „изгубим ли Истанбул, губим Турция“.

Ключовият турски град е дом на 15 млн. души от общо 80-те милиона, живеещи в цялата страна. 63-годишният Йълдъръм, който в момента заема поста председател на Великото национално събрание на Турция, е един от приближените на Ердоган и е заемал поста на транспортен министър в правителството му.

Миналата година Кадир Топбаш, който беше кмет на града в продължение на 13 години, беше сменен лично от Ердоган в опит да са възобнови състава на управляващата партия преди парламентарните и местни избори.

- реклама -