Ердоган, офанзива, Сирия, мигранти, Европа Ердоган, мерки, коронавирус, вечерен час

Ердоган: Не воюваме с кюрдите, а с терористите

Терористичният ръководител на YPG / ПKK Ферхат Абди Сахин с кодово име Mazloum Kobani е издирван от Интерпол с червена нота, а САЩ трябва да го предадат на Анкара, заяви президентът на Турция.

Говорейки на живо по държавния телевизионен оператор TRT, Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната е била тормозена от терористи в Северна Сирия от осем години.

Ердоган подчерта, че някои страни от НАТО въоръжават терористичната група ПKK и че Германия, Франция и САЩ са се срещали с лидерите на кюрдската терористична организация.

Ердоган каза, че турска делегация ще посети САЩ на 13 ноември, за да обсъди последните събития в Северна Сирия, вече отменените санкции на САЩ срещу Турция и двустранните връзки.

Като повтори, че Турция няма проблеми с кюрдския народ, Ердоган каза: „Кюрдите са наши братя, ние нямаме проблеми с тях, ние се борим само с терористите“.

Ердоган обясни, че операцията „Мирна пролет“ е наречена така поради наличието на голям брой извори на изток от река Ефрат в северна Сирия.

Той повтори, че международната общност е била информирана за антитерористичната операция на Турция източно от река Ефрат в северна Сирия.

Той подчерта, че Турция все още може да атакува терористи отвъд безопасната зона, подчертавайки, че страната действа по стратегия срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Ердоган заяви, че солидарността между Турция, Русия и Иран е предотвратила „кръвопролитие“ в северозападния град Идлиб в Сирия.

Турският президент призова „цивилизования свят“ да подкрепи Турция и нейната операция.

„Турция има нужда от международна подкрепа за заселването на бежанците.“, каза Ердоган и добави, че Анкара планира да изгради болници и училища в безопасна зона в Северна Сирия – една от основните цели на операцията – както и да осигури доброволното завръщане на бежанците.

- реклама -