Президентът на Турция Ердоган

Ердоган настоя за бързо и окончателно решение на ЕС за Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган настоя за бързо и окончателно решение на ЕС за Турция.

„Европа е длъжна да се придържа към обективната и честна политика, вместо безсъвестно лидерите й да твърдят, че процесът на преговорите между Турция и ЕС трябва да се преразгледа“.

В реч по време на бизнес форум в Истанбул Ердоган определи действията на ЕС като „двуличие и двоен стандарт“. По думите му, от една страна, ЕС е обявил ПКК за терористична организация, а от друга, отваря вратите на Европейския парламент за съучастниците на терористите. Ердоган е убеден, че част от съратниците на сочения за организатор Фетхуллах Гюлен са избягали на Запад.

„И кой отвори вратите пред терористите? Това направиха западните лидери, президентите, министър-председателите и министрите им. Интересно е как биха реагирали те, ако Турция приема терористи от западните страни? Онези, които отвориха вратите си за терористите, сами ще пострадат от ръцете им…“

Ердоган стигна и по-далече. Той отбеляза, че определени сили на Запад, забравили за собствените си престъпления, неправилно сравняват властите в Турция с нацистите.

„Но истинските нацисти са самите те, нацизмът се е появил не в Изтока, а на Запад, идеята за масовите престъпления се е зародила на Запад, не на Изток и онези, които не понесоха отговорност за опожарените турски граждани в Солинген, нямат никакво право да ни обвиняват“.

Западът отъждествява Изтока с примитивните обичаи и тесния кръгозор, категоричен беше турският държавен глава.

„Какъвто и прогрес да сме постигнали, в очите на Запада ние винаги си оставаме страна от второ качество. Осъзнахме тази горчива истина в процеса на интеграцията на Турция в ЕС, който продължава вече половин век“.

Ердоган се зарече, че въпреки терористичните актове и опита за преврат, страната ще реализира редица мегапроекти и нови постижения.

По-рано днес комисарят по разширяването на Европейския съюз Йоханес Хаан отправи критики към Анкара заради отстъплението от демокрацията и нарушаването на човешките права след опита за преврат. Време е Анкара да каже какво наистина иска, добави Хаан.

- реклама -