преврат

Ердоган нарече изказванията на Меркел и Шулц за Турция „нацистки”

Турският президент Реджеп Ердоган сравни антитурските изявления на германски политици с „нацизъм”

Повод стана изказването на федералния канцлер Ангела Меркел, че ще търси начин за прекратяване на преговорите с Анкара за членство в ЕС.

„Не казвам, че сте нацисти, фашисти. Обяснявам случилото се. То е нацизъм. Това е фашизъм”. Това каза Ердоган в отговор на коментара на Меркел и социалдемократа Мартин Шулц по време на телевизионния им дебат преди изборите на 24 септември.

Призивът на Реджеп Ердоган към турците в Германия да не гласуват за никоя от големите партии там не ги впечатлява. Напротив, 64% избират именно тях

Това сочат данните от проучване на предизборните нагласи на около 1,5 млн. германци от турски произход с право на глас. Те ще гласуват на предстоящия на 24 септември вот. Изследването е направено от Фондацията за научни и образователни изследвания Турция-Европа (TAVAK).

В периода 30 август–3 септември са анкетирани турци на възраст 18-72 години в Берлин, Кьолн, Есен, Франкфурт, Дуисбург, Хановер и Мюнхен. Според резултатите, 45% от участниците в анкетите ще подкрепят Социалдемократическата партия, 12% ще гласуват за християн-демократите, а 7% – за Зелените. Именно тези най-влиятелни в Германия партии посочи Ердоган и настоя тамошните турци да не гласуват в никакъв случай за тях.

Директорът на фондацията Фарук Шен, провела проучването, припомни, че на последните парламентарни избори подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието от германските турци е достигнала 65%. А за опозиционната Републиканска народна партия – 16%. Анкетата на Шен е съдържала само три въпроса. Как възприемате препоръката на Ердоган за германските избори – тук 47% от участниците са дали положителен отговор. 34% – отрицателен, а 19 на сто не са изразили мнение.

На въпроса ще участват ли в изборите, 44% са отговорили с „да“

38% с „не“, 18% все още не са решили. На третото питане за кого ще гласуват, 5% са посочили Свободните демократи, 2% – Лявата партия, 1% – Алтернатива за Германия.

Засега 30% нямат намерение да подкрепят нито една от партия. „Резултатите от проучването на нагласите сочат, че съветите на Ердоган за неучастие в изборите не се приемат положително. В Германия живеят 3 200 000 турци, от тях 1 470 000 имат и гражданство“, посочи Фарук Шен.

„Официалната държавна политика на Турция няма да се откаже от стратегическата си цел за членството в ЕС. Първо бяхме кандидат-член, после от първия ден на стартиралите преговори изпълняваме всички ангажименти и продължаваме да правим това. Изпълнихме дълга си и продължихме да напредваме, въпреки закъсненията от страна на ЕС. И няма да приемем критиките на ЕС, който не изпълнява дадените на страната ни обещания. Те денонощно се занимават с мен и с партията ми, но от това европейските държави нищо няма да спечелят. Лягат и стават с Турция… Лягат и стават – Ердоган… А бе този Ердоган какво ви е направил? Призоваваме европейските страни да бъдат искрени в отношението си срещу Турция, опитваме се да завършим преговорите за пълноправно членство в ЕС, вземете възможно най-скоро правилното решение“. С тези думи Ердоган се обърна към Европа по време на разширеното заседание с общинските лидери на партията си днес.

Той определи принудителното прекратяване на преговорния процес като лицемерие и липса на политически морал, и подчерта, че ЕС не е проблем за Анкара, а Турция е принудена да чака пред вратите на ЕС.

Източник: АФП

- реклама -