Ердоган

Ердоган намекна, че може да има референдум за членството на Турция в ЕС

Обвинявайки Брюксел, че иска Турция да се откаже от членството си в ЕС, президентът Реджеп Ердоган намекна в интервю, че може да постави въпроса за присъединяването към съюза на референдум.

“Европейският съюз се опитва да ни принуди да се оттеглим от този процес (по членство – бел. ред.). Ако те не ни искат, трябва да се сигурни в това, трябва да вземат решение“, каза Ердоган пред „Хюриет“.

“Нашето търпение не е безкрайно. Ако е необходимо по-късно също ще се консултираме с нашия народ“, каза той.

Процесът по членството на Турция в съюза започва още през 60-те години, но официалните преговори започват чак през 2005 г. Оттогава насам обаче преговорите са белязани с множество проблеми.

Обтегнатите отношения между Анкара и Брюксел се влошиха още повече след масовите чистки в Турция след опита за преврат от 15 юли. Оттогава близо 35 000 души са арестувани, а други десетки хиляди са отстранени или уволнени от работа. Сред тях са и над 100 журналисти, а 170 медии, в това число вестници и телевизии, са закрити, сочат данни на Турската журналистическа асоциация.

В събота президентът също така повтори, че ще подкрепи парламента, ако гласува в полза на връщането на смъртното наказание – ход, който се очаква да отдалечи още повече Турция от ЕС.

- реклама -