Ердоган Договор лозана острови Гърция

Ердоган може да радикализира мюсюлманите в България, смята израелски експерт

Турският президент Реджеб Ердоган може да радикализира мюсюлманите в България.

За това предупреждава д-р Дан Шуефтан, директор на Националния институт по изследвания на сигурността към Университета на Хайфа в Израел.

Ето какво каза д-р Шуефтан:

„Ердоган е опасен човек и трябва да го смятате за враг на България. Не казвам да спрете да търгувате с него или пък да го бойкотирате, но всяко предложение, отправено от Турция, дори да изглежда добро и да е примамливо, трябва да обмисляте и преглеждате още веднъж. Ердоган е много опасен мегаломан, който, ако не внимавате, ще радикализира турското население в България. Тези хора са привързани към България, но той е способен да радикализира част от тях в негова полза. Към този момент това не е проблем, но ако не внимавате, ще стане“.

Коментирът на Д-р Шуефтан за мигрантската криза.

Според него страната ни не трябва да се поддава на натиск и не трябва да приема голям брой бежанци, защото това ще има негативни последици.

„Ако под натиска на другите европейските държави допуснете голяма емигрантска вълна, това ще бъде историческа безотговорност. Какъвто и да е натискът на Германия и другите западни европейски държави да приемете дори една четвърт от мигрантите, ще е огромна грешка. Вие трябва да се противопоставите на това да се приемат голям брой мигранти като цяло в Европа, защото в момента, в който те вземат своя статут, от която и да е държава, те ще могат да дойдат в България свободно.“

„Открито трябва да заявите, че не сте склонни да направите компромис с националната си сигурност, като приемете голям брой хора, които просто искат да подобрят начина си на живот. Ако допуснете това и мигрантите разберат, че в България се живее добре, милиони хора ще дойдат в Европа, а част от тях – и в България. Това ще промени начина на живот тук. Ще има насилие, прагът ви на толерантност ще стане по-нисък“, добави той.

Според израелския експерт България трябва да извърви дълъг път, докато достигне стандарта на живот на Западна Европа. Приемането на бежанци ще забави допълнително този процес.

Източник: „Дарик“

- реклама -