Ердоган, бежанци, Турция, Идлиб, операция

Ердоган: Лихвените проценти са „майката на всички злини“ и подклаждат инфлацията

Tурция ще извърши структурни реформи, за да разруши „триъгълника на злото“ на лихвените проценти и инфлацията на валутния курс, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че Анкара е решена да създаде система, базирана на производството и заетостта, предаде Ройтерс.

Ердоган обеща пакет от съдебни и икономически реформи миналия месец, създавайки очаквания за възможното освобождаване от затвора на политици и правозащитници, включително от кюрдската общност. Но неотдавнашни коментари на президента за съдебни решения засилиха скептицизма по отношение на обещанията му.

Говорейки чрез видеовръзка на церемония в Анкара, Ердоган заяви, че 2021 г. ще бъде „година на демократични и икономически реформи“ и че представянето на реформите в парламента ще стане „възможно най-скоро“.

„Надяваме се да преодолеем проблемите от икономическите атаки и мерките заради пандемията възможно най-скоро. Чрез ускоряването на структурните реформи ние сме решени да създадем система, базирана на производството и заетостта, и да разбием триъгълника на злото на лихвите, инфлацията и обменния курс„, посочи Ердоган.

Ердоган нарича лихвените проценти „майката на всички злини“ и твърди, че те подклаждат инфлацията – теза, която противоречи на паричната теория.

Той често е определял икономическите проблеми на Турция като резултат от чуждестранни атаки срещу турската икономика.

Централната банка на Турция увеличи лихвения процент с 200 базисни пункта до 17 процента в четвъртък в опит да намали двуцифрената инфлация и да увеличи нивото на доверие под ръководството на новия й управител Наджи Агбал.

Турция също така е критикувана от правозащитни организации и от западните си съюзници заради масовите репресии след неуспешния опит за преврат през 2016 г., в рамките на които хиляди служители от въоръжените сили, държавния и частния сектор бяха задържани, уволнени или арестувани.

източник: БТА

- реклама -