Ердоган, интервю САЩ Гюлен сирийски кюрди

Ердоган критикува САЩ заради Гюлен и въоръжаването на кюрдите

Вашингтон не отговаря на очакванията на Анкара

Турският президент Реджеп Ердоган отправи критики срещу САЩ заради нежеланието на Вашингтон да отговори на очакванията на Анкара по два важни за Турция въпроса. Става дума за подкрепата за сирийските кюрди и за екстрадирането на проповедника Фетхулах Гюлен.

Въоръжаването на сирийските кюрди

Оказвайки военна подкрепа на сирийски кюрдски бойци по границата с Турция, Вашингтон „нанася вреди пред очите на света“, каза Ердоган в интервю за американската медия „Блумбърг“. По думите му международната коалиция трябва да свърши своята работа в Сирия, без да разчита на кюрдите. „Давайки им оръжие, вие застрашавате нашето бъдеще“, допълни той.

Не можете да използвате една терористична организация, за да унищожите друга – това е голяма грешка“, посочи президентът.

Въпреки това той категорично отхвърли възможността за разделяне на пътищата на Анкара и Вашингтон. „Ние, разбира се, ще продължим да поддържаме своите начинания със САЩ… Изключено е за нас да се отделим от САЩ“, заяви Ердоган.

Правосъдие за Фехтулах Гюлен

Ердоган разкритикува позицията на САЩ, че молбата за екстрадирането на Гюлен – сочен като основен организатор на преврата в Турция от 15 юли, трябва първо да премине всички необходими съдебни процедури. Американското съдебно ведомство разглежда доказателствата, предоставени от Турция, във връзка с молбата за екстрадиция, които според представители на властта могат да отнемат месеци преди да бъдат завършени.

Съжалявам, но не мога да чакам присъдата да бъде издадена от съд, тъй като престъплението не е било извършено в САЩ“, каза Ердоган, който в миналото беше близък с проповедника.

По отношение на САЩ държавният глава заяви, че „ние искаме нашият политически партньор да бъде надежден партньор. И ние искаме нашият политически партньор да направи необходимото и да отговори на нашите очаквания“.

Той посочи още, че в миналото Анкара е отговаряла на молби за екстрадиране на Вашингтон.

Ние сме стратегически партньори с вас, ние сме заедно с вас в НАТО… Искаме го. Дайте ни го. Ние ще го съдим и ще направим всичко, каквото е необходимо“, каза Ердоган.

Ердоган не се притеснява от кредитните агенции

В своето интервю турският политик посочи още, че няма притеснения за това дали и с колко кредитният рейтинг на Турция ще бъде понижен, тъй като агенциите за кредитен рейтинг често допускат грешки заради своите политически убеждения.

„Въобще не ме интересува, те правят грешки и го правят умишлено… Независимо дали сте честни или не, турската икономика е силна“, посочи той.

Веднага след неуспешния опит за преврат в Турция рейтинговата агенция S&P понижи кредитния рейтинг на страната, посочвайки като причина за това съществуващия политически риск в страната.

- реклама -