Ердоган

Ердоган кани Борис Джонсън, Меркел и Макрон на границата със Сирия

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че е поканил британския премиер Борис Джонсън, канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да се срещнат в Истанбул или турските градове Шанлъурфа и Газиантеп, граничещи със Сирия.

По-рано Макрон обяви намерението си да се срещне заедно с Меркел и Джонсън през следващите седмици с Ердоган в Лондон. Френският лидер добави във връзка с операцията в Анкара, че счита за необходимо „да се възстанови съгласуваността по въпроса какво може да бъде и какво трябва да бъде НАТО в съвременния свят“, припомняйки, че Турция е член на алианса.

„Преди два дни Борис Джонсън ми се обади и ми предложи да се срещнем четиримата с Меркел и Макрон в Лондон. Отвърнах му, че е по-добре в Истанбул или на границата, в Шанлъурфа или Газиантеп“, каза Ердоган пред турски репортери на борда на самолета, връщайки се от Сочи. Той е цитиран от телевизионния канал Хабертюрк.

Според турския лидер, ако колегите му откажат да дойдат в Турция, такава среща може да се проведе в Лондон в кулоарите на срещата на върха на лидерите на страните членки на НАТО на 3-4 декември.

- реклама -