Ердоган

Ердоган към ЕС: Какво ще правите, ако отворим границите?

Какво ще правят лидерите на ЕС, ако отворим границите и мигрантите тръгнат към Европа. Това попита турският президент Реджеп Ердоган в остро изказване пред студенти в Истанбул.

Според Ердоган, Европа не иска да приеме Турция, защото тя е предимно мюсюлманска държава.

„ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 година, но все още спъва този процес. Ако ЕС се отдръпне заради темата за тероризма, лесно ще обясним на народа положението. И ще попитаме нацията да продължаваме ли преговорите за влизане в ЕС или не“.

Заплаха или намек

Ердоган риторично попита какво ще прави ръководството на ЕС, ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа.

В момента Турция е държавата, приела най-много бежанци в света – 2.5 милиона души, сочи доклад на ООН отпреди дни.

По думите на Ердоган, в Европа се боят от 60-те хиляди бежанци в района на Одрин.

„Боят се, че тези мигранти ще преминат в България или Гърция, докато Турция отвори вратите си за три милиона бежанци. Ние ценим хората“.

Споразумението за реадмисия между Турция и ЕС е ключово за падането на визите за турските граждани. По-рано Ердоган заяви, че ако преговорите за визите се провалят, документът няма да мине в турския парламент.

Вчера у нас стана ясно, че Турция отказва да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци. Според българския вътрешен министър Румяна Бъчварова, това не е свързано с двустранните ни отношения, а със споразумението с ЕС. До момента България не е получавала никакво официално уведомление за турската позиция.

- реклама -