Ердоган

Ердоган: Единственото очакване на Турция към НАТО е да действа като подобаващ съюзник

В изказване на среща на НАТО президентът Ердоган повтори очакванията на Анкара за подкрепа от страна на алианса в продължаващата борба на Турция срещу тероризма.

„Единственото очакване, което Турция има към НАТО е организацията действа като истински съюзник на страната“, заяви в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган. В изказване на срещата на НАТО в столицата Анкара, Ердоган подчерта продължаващата борба на Турция срещу тероризма и отново изрази очакването си за подкрепа от страна на НАТО, заявявайки, че организацията трябва да застане зад фундаменталните си принципи по отношение на духа на съюза. „Против естеството на НАТО е да очаква от съюзническите страни сами да се справят със сериозни предизвикателства пред сигурността като тероризма.“ каза Ердоган, подчертавайки, че Турция се бори с множество терористични организации едновременно.

Напомняйки на публиката за стартиралата срещу „Даеш“ турска операция „Щит Ефрат“ в Сирия, Ердоган каза, че Турция е единствената държава от НАТО, която се бори с терористична организация, представляваща заплаха за целия свят.

Преди това Турция проведе две офанзиви в Северна Сирия: операция „Маслинова клонка“ и операция „Щит Ефрат“. Първата бе стартирана от Анкара, за да прочисти границите на терористите от „Даеш“, а втората – за да се предотврати окончателният план на кюрдската ПКК за създаване на автономен регион в северна Сирия чрез свързване на Африн с Кобани и Джазира.

След операциите Турция участва и във възстановяването на инфраструктурата и здравните и образователните институции в градовете. Ремонтирани бяха училища и се изгражда болница. Турция също е помогнала на местните жители да строят съоръжения за производство на маслиново масло в града, където селското стопанство е основният източник на доходи за жителите. Благодарение на успеха на операциите и развитието след операциите в освободените райони, броят на бежанците, които се завръщат в родните си градове, се е увеличил през последните месеци.

„Броят на завърналите се достигна повече от 320 000 души.“ каза президентът.

Ердоган също така спомена за закупуването на С-400 от Русия, което доведе до продължаващи дебати със САЩ, заявявайки, че покупката е въпрос на национална сигурност и трябва да се оценява в това отношение.

„Отношенията, които Турция развива с различни региони и държави, не са алтернативи един на друг, а взаимно се допълват“, подчерта Ердоган.

Сделката между Анкара и Москва за С-400 беше подписана през декември 2017 г., когато страните подписаха споразумение за 2,5 милиарда долара. Турция ще бъде първата страна-членка на НАТО, която ще придобие системата. Освен това Турция се стреми да изгради свои собствени системи за противоракетна отбрана, тъй като сделката включва и трансфер на ноу-хау и технологии. И все пак този ход предизвика остри критики от страна на САЩ.

Критиките на Вашингтон се рязко се обостриха, след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви на 3 април, че решението на Турция за С-400 поставя НАТО в опасност.

- реклама -