Ердоган: Благодаря на Борисов за умерената политика, която води, но вече не искаме парите на ЕС

„Искам да изразя удовлетворение от адекватната позиция на моя приятел Бойко Борисов. С България имаме добра система на солидарност и сътрудничество. Това трябва да пример за всички страни на ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, от която е част”.

Това каза Ердоган след двустранната среща с Бойко Борисов и водената от него делегация.

Ердоган определи позицията на България като „здравомислеща”.

За последно се срещнахме през януари на церемонията на „Турски поток“ в Истанбул. Надяваме се да продължим положителния напредък, който ще уловим с второто заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, който насрочихме за последната седмица на месец май в София“, каза Ердоган.

„Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. Обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети за прекратяването на агресията в Идлиб. В тези рамки за пореден път искам да поднеса искрени съболезнования на семействата на загиналите военнослужещи. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за проявената солидарност“, допълни Ердоган.

„Близо 1, 5 млн. души напуснаха домовете си в Идлиб и в момента са в близост до границата ни, чакат там. Обсъдихме и безотговорността на някои страни-членки по този въпрос. За съжаление страните от ЕС и много други страни все още не могат да осмислят и разберат товарът, който пое Турция. В продължение на 9 години тя пое товара на над 4 млн. бежанци.

Преди известно време бях казал, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите.

Турция изпълни безусловно абсолютно всички свои задължения от споразумението, подписано на 18 март, но за съжалението очакването ни този товар да бъде споделен, не намери никакъв отговор. ЕС на свой ред не изпълни своите задължения от декларацията от 18 март. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС дори и днес критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара? Ние ли сами ще поемем този товар? Ние и без това похарчихме над 40 млрд.

Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да бъдат отпуснати на нас, на нашия бюджет, а на неправителствените организации. Отпуснаха ли тези средства? Не. Сега разговаряме с тях и казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. И кого залъгвате?

Аз тази вечер предадох и на министър-председателя, че ние вече тези пари не ги искаме“, каза Ердоган.

 

Наред с това подкрепям мерките на Гърция. Бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават.

Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна. Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен“, обяви Ердоган.

Турция ще достави на България през следващите дни защитни облекла и маски като предпазни средства срещу коронавируса.

За това са се договорили по време на двустранната среща премиерът Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По време на разговорите е направена връзка между турския здравен министър и българския, на която са обсъдени необходимите защитни средства, които са дефицит в световен мащаб, но могат да ни бъдат доставени от турската страна.

 

- реклама -