Путин Ердоган Турски поток газ

Ердоган: Анкара разчита на първи доставки на газ през „Турски поток“ догодина

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода „Турски поток“ през 2019 г..

Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, на която присъства и руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на „Турски поток“, заяви Ердоган, цитиран от БТА.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни.

„Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения“, отбелязва турският държавен глава.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви мъжество и политическа воля за реализацията на проекта за изграждане на газопровода „Турски поток“.

Това заяви от своя страна руският президент Владимир Путин.

„Предстои полагането на сухопътния участък на „Турски поток“. Разчитаме, че тази работа ще се осъществява със същите ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както бе планирано, до края на 2019 г.“, каза още руският държавен глава.

Изграждането на морския участък на газопровода „Турски поток“, по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи. Това съобщи днес членът на управителния съвет на руския газов гигант Газпром Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс. Аксютин обяви новината по телевизията, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул, за да отбележат завършването на морския участък от газопровода, уточни Ройтерс.

- реклама -