Епидемиологът Мира Кожухарова пред FN: Не се паникьосвайте, децата да играят в парка, мийте си ръцете, а възрастните пазете

Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. Това препоръчва пред Flashnews епидемиологът Мира Кожухарова.

Кажете ни можем ли сами да се справим с коронавируса поддържайки строга хигиенна дисциплина?

Най-важната е дисциплината в хигиената. Поведението трябва да ни е като при грип. Здравите хора да се пазят да не се заразят, а болните да не заразят здравите.  Това предполага отговорно поведение на всяко лице. Който е болен, но не толкова да има нужда от лекарска помощ трябва да се лекува в къщи, да не ходи на работа, да информира личния лекар и се консултира с него. Вкъщи трябва да се изолира доколкото може. Да отиде в отделна стая. Като си със семейството да си слага маска. Хигиената е важна.

Редовно да си миете ръцете, хубаво и то. Да се използва сапун, всички повърхности, които често се пипат да се дезинфектират- контакти, дръжки, ключове. Който се прибира се събува обувките и директно на чешмата да се измие ръцете.

Какво да правим в градския транспорт?

Да не пипаме нищо в градския транспорт, да си носим кърпички или дезинфектант. Където отиваме също да се мием с вода и сапун.

Как да се справим с паниката?

Хората не трябва да се паникьосват. Няма причини. Трябва да се предпазват както при грип. При първата вълна от грип имаше много болни, тогава имаше ли паника? Не! Нека си мислим все едно след първата грипна епидемия има още една.

Трябва ли да ограничим контакти с възрастните хора?

Трябва да пазим възрастните. пак е въпрос на отговорност. Младите хора трябва да спрат да ходят на обичайните си места-мол, дискотека, кино. Трябва да знаят, че могат да заразят възрастните си роднини. Дори и вие да не се разболеете, да пренесете вируса. Ходете просто сред природата, не в затворени пространства. Все пак не изоставяйте възрастните с цел да не ги заразите, те имат нужда от помощ-да напазарувате, да им помогнете. Просто ги пазете.

Децата по градинките да ходят ли?

Да. Това е най-добрият вариант- на чист въздух. Но болните деца да си стоят вкъщи.

Всички чакаме да дойде топлото време и убие вируса. Каква е вашата прогноза кога ще отшуми коронавируса?

Топлото време няма да убие вируса, но хората ще бъдат навън и ще ограничат възможността от зараза. Рискът от зараза намалява. Повечето дихателни инфекции имат есенно-зимна сезонност и всички се надяваме това да се случи и за коронавируса, надяваме се така да е.

Специалисти говорят за пик през септември. Вие какво мислите?

Рано е да правим такива прогнози. Китай е премиер за всички- там пикът вече е минал. Ще следим нещата. Сега само прогнози могат да се правят, но ние опит с този коронавирус нямаме още.

 

- реклама -