Европейски парламент Брекзит Джонсън Юнкер Барние

ЕП: Великобритания носи отговорността при напускане на ЕС без споразумение

Великобритания би имала цялата отговорност за напускане на ЕС без споразумение.

Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент, съобщи неговата пресслужба.

ЕП намира за възможно даването на допълнителна отсрочка на оттеглянето.

Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в приетата резолюция с 544 гласа „за“, 126 „против“ и 38 въздържали се.

Съществуващото споразумение за оттегляне зачита „червените линии“ на Лондон и принципите на ЕС, се посочва в резолюцията. ЕП подчертава, че споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен срок. Споразумението допълнително предоставя необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст и осигуряване на сътрудничеството между Севера и Юга, се посочва в текста.

ЕП отбелязва, че дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение, не отпадат финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на споразумението от Белфаст.

Финландското председателство на Съвета на ЕС заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите.

Според председателството е много трудно да се предвиди какво ще се случи и вероятността за раздяла без споразумение на 31 октомври засега остава твърде голяма.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че на обяда с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица е бил запознат с желанието на Лондон за постигането на споразумение. Джонсън е уточнил, че неговата страна ще напусне ЕС на 31 октомври при всяко положение.

Има действителна опасност от раздяла без сделка.

За да постигнем споразумение – и това все още е възможно – основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница. Предложих на Джонсън да даде писмени работещи предположения. Докато не ги получа, не бих могъл да кажа, че е постигнат напредък, заяви Юнкер. Ще работим денонощно, не съм сигурен, че ще успеем, но съм убеден, че ще опитаме, добави той.

Главният преговарящ за напускането на Обединеното кралство от евросъюза – Мишел Барние заяви, че няма място за преструване, че се водят истински преговори. По думите му трябва да се поеме отговорност, за да може процесът да приключи честно

 

- реклама -