геноцид Турция локдаун

ЕП прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за влизане в ЕС

Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. Резолюцията е приета с огромно мнозинство от 480 „за“, 64 „против“ и 150 „въздържали се“, съобщава Евроактив.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) написа в Туитър: „Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-твърдата резолюция за Турция, която някога е съществувала. Настояваме преговорите за присъединяване с Турция да бъдат официално преустановени, ако настоящата негативна тенденция не бъде спешно и последователно обърната“, добави дясноцентристката група.

Резолюцията отбелязва, че отношенията с Анкара се влошават, вместо да се подобряват, и се насочва срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като казва, че продължава да провокира ЕС и неговите държави-членки и отдалечава Турция от европейските стандарти.

„Призоваваме другите институции на ЕС да поставят на дневен ред целите, които се преследват по отношение на Турция, в зависимост от демократичните норми,“ каза докладчикът Начо Санчес Амор от социалдемократите.

Сега решението за замразяване на преговорите на Турция с ЕС е в ръцете на държавите-членки. Досега Австрия и до известна степен Франция са подкрепили подобна идея. От друга страна, Германия, България и Унгария категорично се противопоставят на подобен ход.

На Съвет на ЕС през юни лидерите на ЕС ще оценят за пореден път отношенията с Анкара на фона на напрежението в Източното Средиземноморие с Гърция и Кипър заради морските спорове.

Както САЩ, така и НАТО признават, че ситуацията с Турция не се е подобрила, но в публичните си изявления те винаги подчертават геополитическото значение на Турция и по никакъв начин не искат Анкара да се наклони към Русия.

- реклама -