Никола Груевски

ЕП поиска от Унгария да екстрадира Груевски в Македония

Европейският парламент поиска от Унгария да екстрадира бившия македонски премиер Никола Груевски в Република Македония.

Групите на Социалдемократите и Зелените преди няколко дни внесоха отделни допълнения по тази тема, но имаше опасения, че това на Зелените няма да мине заради острия речник.

Допълнението, внесено от евродепутатката на Зелените Джудит Саргентини освен, че поиска екстрадиране, гласи и че Груевски е избягал от Македония с дипломатическа помощ от Унгария, за да избегне присъда и смята този ход като намеса във вътрешните работи на Македония, както и като акт на противопоставяне на съдебната система и върховенството на закона в страната.

„Това, което прави Унгария, е да се намесва в съдебните дела на страна, която усърдно се опитва да се подобри и да стане член на ЕС. И то не е конструктивно“, каза вчера Саргентини пред МИА.

Социалдемократите представиха две допълнения за убежището на Груевски, които бяха приети днес. С тези изменения Европейският парламент утвърждава, че Никола Груевски е получил „прозрачен съдебен процес“ потвърден от няколко съдебни инстанции и припомня, че той е част от пет допълнителни наказателни разследвания.

- реклама -