Великобритания ЕП заплаха права европейски граждани

ЕП плаши да наложи вето върху плана на Великобритания за статута на европейските граждани във Великобритания

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат заплаши да наложи вето на плановете на британското правителство за статута на европейски граждани в страната след излизането й от общността.

Верхофстат, заедно с лидерите на основните дясноцентристки и лявоцентристки партии в ЕП, подписа писмо, в което се посочва, че законодателният орган запазва правото си да отхвърли споразумение, които „третират европейските граждани по-малко привилегировано, отколкото сега“.

Текстът посочва също, че предложението на Великобритания ще доведе „тъмен облак от неяснота и несигурност над милиони европейци“, давайки на европейските граждани, живеещи във Великобритания по-малко права, отколкото на британските граждани в ЕС.

„Това беше един мокър фишек“, каза той, допълвайки, че по този начин се рискува създаването на „гражданство втора ръка“.

В рамките на предложението на Лондон граждани на държави от ЕС, които живеят във Великобритания в продължение на поне пет години, ще получат постоянни права на живущи, каквато беше практиката досега. Но, също като имигрантите извън ЕС сега, те ще загубят правото си да гласуват на местни избори във Великобритания и ще бъдат задължени да изкарват поне минимална заплата, за да могат да доведат в страната членове на своето семейство.

Според евродепутатите от предложението на Лондон остава „неизяснен какъв ще е статутът на бебетата, родени след Брекзит“. В момента децата на европейски граждани, които нямат постоянно разрешение за оставане в страната, трябва да кандидатстват за такова.

Смята се, че във Великобритания живеят около 3,2 млн. граждани на Европейския съюз и около 1 млн. британци в страни от съюза.

Британският премиер Тереза Мей направи предложенията миналия месец, наричайки ги „справедливо и сериозно предложение“. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние още тогава отхвърли предложението на Мей, посочвайки, че са „необходими повече амбиция, яснота и гаранции“ от тези в него.

- реклама -