ЕП, COVID-удостоверение, правила

ЕП одобри плана за COVID-сертификат: Максимум 12 месеца валидност, свободно движение без дискриминация

Европейският парламент прие преговорната си позиция по удостоверението на ЕС за Covid -19, чрез което се очаква да се възстанови свободното движение в Общността.

Евродепутатите заявяват, че то трябва да бъде в сила за не повече от година.

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, свидетелства, че неговият притежател е ваксиниран срещу коронавирус, има отрицателен резултат от наскоро направен тест или се е възстановил от заразата, предаде БНР.

Удостоверенията на ЕС за Covid-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите. Притежателите на удостоверението не следва да подлежат на допълнителни ограничения като карантина, самоизолация или тестване.

Членовете на Европарламента подчертават, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани и поради икономически причини, страните-членки следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Страните-членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки на лица, на които е поставена ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата.

За другите ваксини решението се оставя на националните власти.

- реклама -