ЕП гледа доклад за ареста на Бойко Борисов (На живо)

ЕП гледа доклад за ареста на Бойко Борисов. Арестът на Бойко Борисов влиза за обсъждане в Европейския парламент. Европейският парламент ще обсъди днес случая със задържането на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март тази година. Това показва дневният ред на започващото днес заседание на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

Точката е включена в дневния ред под заглавие

„Незаконно задържане на лидера на опозицията в България“. В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е „по актуален въпрос, по искане на политическа група, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС“.

Допълва се, че според член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП, всяка политическа група има право да предлага тема за разискване по актуален въпрос от основен интерес за политиката на ЕС.

Представител на политическата група,

която е предложила актуалния въпрос, ще направи въведение към разискването. Не се предвижда ЕП да приеме резолюция.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС.

Ще бъдат засегнати въпросите за подкрепата

за Украйна, санкциите срещу Русия, мерките за осигуряване на енергийните доставки за ЕС и за ограничаване на зависимостта от руските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

В същия ден е предвидено обсъждане на опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. Унгария вече не може да бъде възприемана като пълноправна демокрация, според евродепутатите, се посочва в съобщение на ЕП.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено