Борисов, ЕП, изслушване, ЕК, въпроси, България, прокурор, министър на правосъдието, ЕП, резолюция, България Македония

ЕП единодушно иска правила за защита на журналистите от правен произвол

Всички политически групи в Европейския парламент подкрепиха тази вечер призива към Европейската комисия да се въведат общи правила в защита на журналистите, обществениците и изобличителите, изправени пред съдебни дела, за да бъде осуетена тяхната дейност.

От Европейската народна партия призоваха ЕК за твърди мерки и за обособяване на фонд в помощ на пострадалите от такива дела. Социалистите и демократите добавиха, че подобни искове се завеждат срещу хора, които работят за върховенството на закона и с това стават неудобни на авторитарните режими.
От „Обнови Европа“ отбелязаха, че например в Полша се водят 55 дела срещу вестник „Газета Виборча“ и подобни примери в ЕС има хиляди. Зелените посочиха, че политически и икономически сили прилагат натиск срещу всеки, който се опитва да предизвика обществен разговор за законността.

Групата „Идентичност и демокрация“ допълни, че сред пострадалите са дори университетски преподаватели, а Европейските консерватори и реформатори настояха журналистите да получат защита, но да изпълняват задължението си към обществото да разследват и съобщават фактите непредубедено. Според Левите онези, които злоупотребяват с правото, трябва да получават присъди със затвор.

Зам-председателят на ЕК Вера Юрова съобщи, че комисията подготвя предложения за възможни мерки срещу обсъдените форми на правен произвол. Тя отбеляза, че четири години след смъртта на малтийската журналистка Дафне Галиция, срещу нея все още се водят 47 дела от подобно естество.

- реклама -