ЕНП, социалисти, резолюция, България

ЕНП няма да подкрепи резолюцията за България

Групата на Европейската народна партия няма да подкрепи резолюцията за България на вота, който се провежда днес.

В изявление на нейния заместник Естебан Гонсалес Понс се казва, че някои парламентарни групи са превърнали документа в партиен инструмент, вместо да го използват за целите на ЕС и този текст трябва да се върне обратно за преформулиране, предаде БНР.

„Този текст e неточен, неподплатен в някои отношения и някои от точките почти нямат нищо общо с наболелите проблеми“, се казва в неговото изявление.

„В текста се призовава за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, въпреки индикациите на Комисията, че България може да бъде извадена от него на базата на постигнатия напредък“, твърди евродепутатът.

Естебан Гонсалес отправя призив към българските граждани да използват демократичното си право, като гласуват на изборите през март догодина.

Групата на социалистите и демократите (СиД)в Европейския парламент призова днес всички евродепутати да подкрепят резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България.

Социалистите призовават всички евродепутати „да подкрепят хората в България, които излизат на улиците от няколко месеца с основателни искания за независимо правосъдие, прозрачност, върховенство на закона и демокрация“. Говорим от името на седемте милиона граждани на България, точно както говорим за 10 милиона унгарски граждани и за 40 милиона полски граждани, защото всички сме европейски граждани.

Правим това за хората в България, до които заставаме редом в борбата им за справедливост, отчетност и демокрация, се посочва в изявлението на СиД.

Този вот е послание към българския народ и гражданското общество, подкрепяме вашите искания, допълват социалистите. Те заявяват, че групата на ЕНП носи политическа отговорност да действа, когато демокрацията, върховенството на закона и основните права са застрашени. Отворете очи за действията на българското правителство, призовават социалистите

- реклама -