Манфред Вебер кандидат ЕС избори

ЕНП избра Манфред Вебер за свой кандидат на изборите в ЕС

Делегатите от Европейската народна партия (ЕНП) избраха германския евродепутат Манфред Вебер да ги поведе в европейските избори през май.

Това съобщиха партийни източници за АФП.

Според официални лица на конференцията на партията в Хелзинки Вебер е спечелил подкрепата на 79,2% от делегатите, с лесна победа срещу 20% за бившия финландски премиер Александър Стуб.

Ако ЕНП остане най-голямата група в Европейския парламент след изборите през май, Вебер ще бъде в силна позиция да претендира за поста на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока. Някои проучвания обаче предвиждат, че под натиска на популистите и от ляво и от дясно, ЕНП може да загуби короната си.

Вебер, който ръководи блока на ЕНП в парламента, се представя като умерен, способен да преодолява разделения в една група на фона на европейската миграционна криза.

Председателят на комисията – пост, който се поема от кандидат на ЕНП от 2004 г. насам – е ключова награда в надпреварата с топ позиции, която ще последва изборите за ЕС на 26 май следващата година.

Съблазнителни са също и позициите за глава на Европейския съвет, който представлява националните правителства, на Европейския парламент, на Европейската централна банка и за нов шеф на външната политика на блока.

- реклама -